Acasa
2005 Toplita
2004 Corbu
2003 Madaras
2002 Liban
1996-2001 Bilbor
1991-1995 Corbu
1988-1990 Tulghes
1987 Stânceni
1986 Cucu
Biogeofizica

PROSPECȚIUNI 2005 - Perimetrul  Bâtca Mogoșului (Toplița)

(Munții Călimani de Sud, jud. Harghita)

Fiind cel mai proaspăt perimetru cercetat, vom insista puțin asupra lui. Cercetările le-am făcut împreună cu vechiul coleg de "suferință", Zakarias Ladislau.

Întâmplările pe teren pădure au fost dintre cele mai diferite, de la întâlnirile cu "impresiile" în noroi ale lui Moș Martin, la întâlniri cu peisaje deosebite, cu "hora vrăjitoarelor" (de data aceasta ciuperci comestibile de genul pălăria șarpelui, dispuse într-un cerc cu diametrul de vreo 6 m), dar și cu alte ciudățenii, până la traversatul unor pârâuri reci, pe punte sau prin apă.

Afloriment în vulcanoclastite

Cu Roxana prin pădurile de pe Călimănel

Recolta bogată de hribi

Pe urmele lui Moș Martin

Poiana cu ferigi

Obiceiuri ciudate la molizi

"Hora vrăjitoarelor" (cerc din ciuperci, 5-6m diametru)

Coafură la modă

Geologi traversând Lomașul (pe ceilalți i-a luat apa)

Muncile lui Hercules

     Am stat în gazdă la una din ultimele gospodării de pe valea Călimănel. Deși zona este integrată administrativ în municipiul Toplița, condițiile au fost exact ca la țară (sau mai rău). Din centrul Topliței până la casa gazdei sunt vreo 8 Km (drum forestier cu gropi) la care se adaugă încă vreo 7 Km, pe vale în sus, până la marginea perimetrului. Gazda m-a inițiat în unele taine tradiționale care imi cam lipseau: apicultura, țesutul manual și potcovitul cailor.

Valea Călimănel, casa gazdei

Maestru apicultor

Maestru țesător

Maestru potcovar

 

     În această campanie, execuția lucrărilor miniere ușoare (puțuri și șanțuri de prospecțiune) a fost o activitate deosebit de laborioasă. După cum se vede în exemplele de mai jos, pe fondul unor probleme cu personalul (care, evident, prefera să tragă la măsea decât să muncească), exemplul personal a fost la mare cinste.

Tăierea armăturilor cu drujba

Clasa muncitoare merge în Paradis

Efectul mobilizator al exemplului personal

Pauză de ciupercă prăjită pe jar

Pauză pentru odihnă

Puț de prospecțiune armat

sus